W Europie nie istnieją prawne regulacje określające normy dla wody pitnej spożywanej przez zwierzęta gospodarskie. Mimo to, woda pitna musi spełniać konkretne standardy, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi muszą spełniać określone wymogi. Bezpieczeństwo wody ocenia się na podstawie parametrów bakteriologicznych (ogólna liczba bakterii i liczba bakterii z grupy coli) oraz chemicznych.
Poniższa tabela przedstawia standardy wody do picia zgodnie z wymogami GD Deventer w Holandii.
Źródło: GD Animal Health (Holandia)
* W kolumnach “Prawidłowy” wskazano wartości, w przypadku których, u badanych zwierząt, nie wystąpiły żadne efekty niepożądane. W kolumnach „Nieprawidłowy” wskazano wartości, w przypadku których, u badanych zwierząt, wystąpiły efekty niepożądane.
Woda nie nadaje się do podawania do picia zwierzętom gospodarskim, jeśli:
Woda ze studni | Woda wodociągowa | ||
Częstotliwość | Miejsce | ||
Analiza chemiczna |
nowa studnia: min. 4 razy/rok |
bezpośrednio po oczyszczeniu |
niewymagana |
Analiza bakteriologiczna |
min. 2 razy/rok |
bezpośrednio po oczyszczeniu |
niewymagana |
zbiorniki wyrównawcze |
zbiorniki wyrównawcze |
||
poidła dla zwierząt |
poidła dla zwierząt |
Celem analizy próbek wody jest ograniczenie ryzyka narażenia zwierząt na niebezpieczne czynniki. W związku z czym, próbki wody powinny być pobieranie w miejscach o najwyższym stopniu ryzyka:
Złej jakości woda może powodować wiele komplikacji. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej o często występujących problemach.
Twardość ≥ 20°D wpływa na smak wody, ale zwierzęta potrafią się do niego przystosować. Gdy twardość wody przekracza 25°D, obserwuje się spadek spożycia wody wśród zwierząt.
Bardzo miękka woda (<4°D) może prowadzić do korozji rur, ponieważ dochodzi do obniżenia pH.
Natomiast twarda woda może przyczyniać się do tworzenia się osadów Ca (kamień).
pH
pH wody mieszczące się w przedziale 5-8,5 uznaje się jako bezpieczny zakres dla wody pitnej, zarówno w przypadku trzody chlewnej, jak i drobiu. Gdy pH spada poniżej 4 lub wzrasta powyżej 9, woda traci swoją smakowitość, co w konsekwencji powoduje spadek spożycia wody i paszy przez zwierzęta.
pH wody jest między innymi zależne od pojemności buforowej, która z kolei jest uwarunkowana stopniem twardości wody: im twardsza woda, tym większa pojemność buforowa. Bardzo miękka woda (0°D) nie posiada zdolności buforujących. Jeżeli niewystarczająco podniesiemy stopień twardości wody, podniesie się kwasowość, która może doprowadzić do korozji rur. Aby uniknąć negatywnego oddziaływania wody na instalację, woda powinna mieć 4°D twardości.
Żelazo
Żelazo (Fe) jest szeroko rozpowszechnionym składnikiem wody pitnej, aczkolwiek jego stężenie różni się w zależności od regionu geograficznego. Żelazo może przyczyniać się do:
zatkania smoczków w linii pojenia oraz tworzenia się czerwonego/brązowego osadu, jeżeli stężenie wynosi >2,5 mg/l
formowania kompleksów z niektórymi lekami podawanymi w wodzie (np. z tetracyklinami), jeżeli stężenie >5 mg/l
zmiany smaku wody, co w konsekwencji powoduje obniżenie spożycia wody, jeżeli stężenie >10 mg/l
biegunek, gdy stężenie >30 mg/l.
Mangan
Mangan (Mn) równie często występuje w wodzie, i tak jak żelazo, jego stężenie jest zależne od regionu geograficznego. W stężeniu >2 mg/l mangan może:
W razie jakichkolwiek pytań, odwiedź zakładkę współpraca i skontaktuj się z nami.